1. Terug naar Littekens & moedervlekken
  2. Moedervlek
  3. Maak een afspraak

Moedervlekken

Hierover heb ik wel enkele vragen...

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid, de zogenaamde melanocyten.
Het is een natuurlijk verschijnsel dat bij iedereen voorkomt. Over het algemeen telt het lichaam 25 moedervlekken.

Hoe ontstaat een moedervlek?

Moedervlekken kunnen al van bij de geboorte aanwezig zijn, maar verreweg de meeste zullen ontstaan tussen de leeftijd van 3 en 20 jaar. Meestal gaat het om onschuldige vlekjes, doch wanneer ze plots verschijnen en onregelmatig van vorm zijn, kan je deze best laten controleren door uw behandelend arts.
Lees hieronder meer over kwaadaardige moerdervlekken.

Wat is een naevus?

Een naevus is gewoon een ander woord voor moedervlek.

Is mijn moedervlek kwaadaardig?

Moedervlekken zijn over het algemeen onschuldig. Maar er moet toch steeds extra opgelet worden als één van onderstaande verschijnselen zich voordoen:

  • groter worden
  • van kleur of kleursamenstelling veranderen
  • van vorm veranderen
  • jeuken, steken of pijn doen
  • korstjes vertonen
  • bloeden

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een ander woord voor een kwaardaardige huidtumor.
Deze is meestal groter dan een gewone moedervlek, de vorm is grillig en asymmetrisch en de pigmentatie (kleuring) is vaak onregelmatig. Naast bruin en zwart kunnen de kleuren rood, paars, blauw, grijs, wit of een combinatie van verschillende kleuren voorkomen.
Indien u ongerust of onzeker bent, raadpleeg dan zeker een specialist.

Moet ik een naevus laten wegnemen?

Een gewone moedervlek hoeft niet behandeld te worden. Echter wanneer deze vanuit esthetisch oogpunt storend is, kan u deze steeds laten wegnemen. Dit kan onder lokale anesthesie of een roesje.
Doordat u in onze kliniek door plastische chirurgen geholpen zal worden, kunnen zij het litteken zo klein en onzichtbaar mogelijk houden.

Wordt het vlekje opgestuurd naar een labo?

Ja. Omdat bij elk vlekje toch een mogelijke, alhoewel erg kleine kans bestaat dat erg kwaadaardige cellen inzitten. Daarom sturen we elke moedervlek door voor verder onderzoek naar een onafhankelijk labo. We nemen geen enkel risico met jouw gezondheid.
Van dit onderzoek ontvangt u een aparte rekening van het labo zelf. Deze is grotendeels voor uw zorgverzekeraar.

Hoelang duurt de genezing?

Afhankelijk van waar het vlekje weggenomen is van 5 tot 14 dagen.
Het gelaat geneest het snelst en de rug en gewrichten het traagst.

Moeten er draadjes geknipt worden?

Vaak zal er gebruik gemaakt worden van onderhuidse hechtingen. De plastisch chirurg zal steeds een zo onopvallend mogelijk littekentje maken. Laat u door de specialist informeren betreffende uw specifiek geval.

Zal ik een groot litteken hebben?

Onze plastisch chirurgen zijn experts op het zo klein en onzichtbaar mogelijk houden van de littekens. Dit is namelijk hun beroep!
Ze gebruiken speciale technieken om de incisie (insnede) goed goed mogelijk te camoufleren en te verbergen. Indien de genezing (12 tot 18 maanden) zonder problemen verloopt kan u na afloop rekenen op een quasi onzichtbaar litteken.

Mocht het litteken onverhoopt toch teveel opvallen, dan kan u terecht voor een correctie. Deze kan bestaan uit speciale littekencrèmes of -pleisters, lasertherapie of een kleine heringreep.

Hoe moet ik het litteken verzorgen?

Uw chirurg zal u na de behandeling specifieke wondzorg instructies meegeven. U zal het litteken moeten behandelen met (litteken)zalf en beschermen tegen de zon. Om de schadelijk UV stralen te blokkeren kan u een zonnecrème met factor 50 aanbrengen. Hou dit 12 tot 18 maanden vol voor een optimaal resultaat.

Wat zijn sproetjes?

Sproeten (of epheliden) zijn lichtgeel tot lichtbruine verkleuringen die voorkomen op aan zon blootgestelde delen van ons lichaam. Ze komen meestal voor bij blond- en roodharigen. De sproeten worden donkerder in de zomer en lichter in de winter.

Voor sproeten is geen therapie nodig, wel beschermen tegen de zon. Sproeten worden meestal ook niet als een probleem gezien, maar horen nu eenmaal bij blond- en rood-harigen en worden eerder beschouwd als één van de 7 klassieke schoonheden van de vrouw.

Wenst u graag een afspraak?
Locatie Diest:
klik hier om uw afspraak online in te boeken

Maak een afspraak

Een afspraak bij Belgian Beauty Clinic is geheel vrijblijvend. Contacteer ons, en kom met een gerust hart eens langs. Onze specialisten luisteren naar uw wensen en staan u graag bij met al uw vragen.