1. Terug naar Lichaamscorrecties
  2. Buikwandcorrectie
  3. Maak een afspraak

Buikwandcorrectie

Door zwangerschap, veroudering of gewichtsverlies kan de huid van de buik gaan verslappen en hangen. Vetrolletjes op de flanken kunnen storend werken. Soms zijn de buikspieren eveneens verslapt en ontstaat een bolvormige zwelling van de buik. Hierdoor passen leuke kleedjes niet meer en zijn we vaak beschaamd om ons in zwemkledij te vertonen.
Een buikwandcorrectie, ook wel 'abdominoplastie' genoemd, corrigeert dit huidoverschot van de buik en de eventuele verslapping van de buikspieren en werkt storende vetophopingen weg. Een buikcorrectie verbetert het figuur en geeft de buikwand zijn jeugdige strakheid terug. U kan terug met vertouwen leuke kledij aan.

Veelgestelde vragen over buikwandcorrecties

Is een buik(wand)correctie iets voor mij?

Indien uw buik in de loop der jaren slapper is geworden en gaan hangen, dan kan deze operatie iets zijn voor u. Indien u niet meer mooi in strakke kledij past door vetrolletjes of als u zich schaamt om in het openbaar te moeten gaan zwemmen,kan dit misschien een oplossing bieden.
Vragen hieromtrent? U kan dan steeds terecht bij één van onze plastische chirurgen voor meer vrijblijvende informatie.

Wat is een abdominoplastie?

Een buikwandcorrectie wordt ook wel een 'abdominoplastie' genoemd in medische termen. Het betekent dus eigenlijk hetzelfde :D

Wat is een mini-abdominoplastie?

Een mini-buikwandcorrectie kan uitgevoerd worden bij mensen die enkel huid- en/of vetoverschot hebben onder het gebied van de navel.
Hierdoor hoeft de navel ook niet verplaatst te worden en kan het litteken beperkt blijven.

Kunnen striemen (striae) aangepakt worden?

Jazeker! Indien u door een zwangerschap of bij belangrijke gewichtstoename last heeft gekregen van striemen op de onderbuik, kunnen deze aangepakt worden. Uw specialist zal met u overleggen welke de beste aanpak of behandeling is.

Hoe kan ik me best voorbereiden op de operatie?

Tijdens het eerste gesprek met de behandelend specialist zal deze al navraag doen naar uw algemene gezondheid. Er zal eventueel gevraagd worden een bloedafname te laten doen of een hartfilmpje (EKG).
De anesthesist zal alle resultaten nakijken en beoordelen of de ingreep veilig zal kunnen plaatsvinden.
Er zal u gevraagd worden te stoppen met roken: 3 weken voor én na de operatie. Dit om wondproblemen zoals necrose (afsterven van de huid) en littekenloslating te voorkomen. Indien u hulp nodig heeft bij het stoppen met roken, aarzel dan zeker niet uw behandelend arts te raadplegen hierover.
Indien u bloedverdunners neemt, dient u hier 10 dagen voor de operatie mee te stoppen. Doe dit echter enkel na overleg met uw specialist!
Vanaf middernacht moet u nuchter zijn voor de operatie. Dit wil zeggen: niets meer eten , drinken (ook geen water) en niet meer roken.

Gebeurt deze ingreep onder algemene anesthesie?

Ja. Omdat het toch een belangrijke ingreep is, kan deze niet veilig onder lokale anesthesie uitgevoerd worden. Daarom zal de anesthesist jou in slaap brengen. U hoeft zich geen zorgen te maken. U wordt gedurende de ganse ingreep van heel nabij opgevolgd. Onze anesthesisten zijn zeer ervaren en u bent dus in bekwame handen.
Indien mogelijk, kan u ook kiezen voor een roesje of sedatie. Deze mogelijkheid bespreekt u best met uw behandelend arts.

Worden de buikspieren steeds aangespannen?

Neen, dit gebeurt enkel indien er een verslapping van de buikspieren bestaat. Dit is vaak het geval na meerdere zwangeschappen. Dan kan de buik bolvormig uitpuilen en storend werken. Na het aanspannen van de diepe buikspieren zal dit verholpen zijn.

Wordt mijn navel verplaatst?

Soms wel, soms niet. Indien u slechts een klein beetje huidslapte of vetoverschot heeft onder de navel, hoeft deze niet losgemaakt te worden. Als u wel een belangrijk huidoverschot heeft of een grote vetschort die gans de buik beslaat, dan wordt de navel wel verplaatst. Het littekentje zal zo onopvallend mogelijk in de navel zelf weggewerkt worden.

Wat is een diastasekuur?

Een diastasekuur is een ander woord voor het (opnieuw) aanspannen van de rechte buikspieren. Deze kunnen van nature verslappen met de leeftijd of dit kan ook het geval zijn na één of meerdere zwangerschappen. Hierdoor zal de buik uitpuilen en minder strak ogen. Helaas kan je dit met sport of oefeningen niet corrigeren en dan kan deze ingreep een uitkomst bieden. Na de operatie zal je buik weer strak en jeugdig ogen.

Kunnen er complicaties optreden?

Zoals bij elke operatie zijn er ook aan een buikwandcorrectie enkele risico’s verbonden. In de handen van onze ervaren chirurgen zijn deze complicaties gelukkig heel erg zeldzaam. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Infectie
  • Nabloeding
  • Asymmetrie
  • Zichtbaar litteken
  • Verandering van gevoel in huid (dit is meestal maar tijdelijk)

Soms kan er zich vocht (seroma) opstapelen tussen de huid en de spierlaag. Dit is te zien als een lokale zwelling. Het dragen van een buikband helpt ter voorkoming van deze verwikkeling.

Zal ik veel pijn hebben?

De pijn na een abdominoplastie valt meestal redelijk mee. Indien u deze operatie combineert met een buikspiercorrectie, dan zal u meer pijn ervaren omdat de spieren gevoeliger zijn. Het is dan net alsof u teveel heeft gesport: een stijf, trekkerig of branderig gevoel.

De pijn is overigens zeer goed onder controle te houden met enkele basis pijnstillers die u voorgeschreven zullen worden door uw behandelend chirurg. Indien nodig kan u steeds de sterkere pijnstillers op basis van morfine innemen. Hierdoor zal u zeker en vast pijnvrij zijn.

Tevens raden wij u aan om enkele dagen rustig aan te doen en uw lichaam te laten recupereren. Sporten en buikspieroefeningen kunnen ten vroegste na 8 weken herstart worden om complicaties te vermijden.

Wenst u graag een afspraak?
Locatie Diest:
klik hier om uw afspraak online in te boeken

Maak een afspraak

Een afspraak bij Belgian Beauty Clinic is geheel vrijblijvend. Contacteer ons, en kom met een gerust hart eens langs. Onze specialisten luisteren naar uw wensen en staan u graag bij met al uw vragen.