1. Terug naar Lichaamscorrecties
  2. Buikspiercorrectie
  3. Maak een afspraak

Buikspiercorrectie

Heeft u na de zwangerschap last van openstaande buikspieren? Puilt jouw buik uit en helpt sporten niet? Dan is een buikspiercorrectie misschien iets voor u...

Veelgestelde vragen over buikwandcorrecties

Wat is een diastasekuur?

Een diastasekuur is een ander woord voor het (opnieuw) aanspannen van de rechte buikspieren. Deze kunnen van nature verslappen met de leeftijd of dit kan ook het geval zijn na één of meerdere zwangerschappen. Je voelt een holte centraal van je buik. Hierdoor kan de buik uitpuilen en minder strak ogen. Helaas kan je dit met sport of oefeningen niet corrigeren en dan kan deze ingreep een uitkomst bieden. Na de operatie zal je buik weer strak en jeugdig ogen.

Wordt mijn navel verplaatst?

Neen. Indien u enkel de spieren laat verstevigen en geen huidcorrectie nodig heeft, dient de navel niet losgemaakt te worden.
Als u wel een huidcorrectie plant, als gevolg van een belangrijk huidslapte of een grote vetschort, dan wordt de navel wel verplaatst. Het littekentje zal zo onopvallend mogelijk in de navel zelf weggewerkt worden.

Is een buik(wand)correctie iets voor mij?

Indien uw buik in de loop der jaren slapper is geworden en gaan hangen, dan kan deze operatie iets zijn voor u. Indien u niet meer mooi in strakke kledij past door vetrolletjes of als u zich schaamt om in het openbaar te moeten gaan zwemmen,kan dit misschien een oplossing bieden.
Vragen hieromtrent? U kan dan steeds terecht bij één van onze plastische chirurgen voor meer vrijblijvende informatie.

Wat is een mini-abdominoplastie?

Een mini-buikwandcorrectie kan uitgevoerd worden bij mensen die enkel huid- en/of vetoverschot hebben onder het gebied van de navel.
Hierdoor hoeft de navel ook niet verplaatst te worden en kan het litteken beperkt blijven. Tijdens dezelfde operatie worden de buikspieren terug strak gemaakt.

Kunnen striemen (striae) aangepakt worden?

Jazeker! Indien u door een zwangerschap of bij belangrijke gewichtstoename last heeft gekregen van striemen op de onderbuik, kunnen deze aangepakt worden. Hierdoor zal naast de spieren ook de huid aangepakt worden. Uw specialist zal met u overleggen welke de beste strategie of behandeling is.

Hoe kan ik me best voorbereiden op de operatie?

Tijdens het eerste gesprek met de behandelend specialist zal deze al navraag doen naar uw algemene gezondheid. Er zal eventueel gevraagd worden een bloedafname te laten doen of een hartfilmpje (EKG).
De anesthesist zal alle resultaten nakijken en beoordelen of de ingreep veilig zal kunnen plaatsvinden.
Er zal u gevraagd worden te stoppen met roken: 3 weken voor én na de operatie. Dit om wondproblemen zoals necrose (afsterven van de huid) en littekenloslating te voorkomen. Indien u hulp nodig heeft bij het stoppen met roken, aarzel dan zeker niet uw behandelend arts te raadplegen hierover.
Indien u bloedverdunners neemt, dient u hier 10 dagen voor de operatie mee te stoppen. Doe dit echter enkel na overleg met uw specialist!
Vanaf middernacht moet u nuchter zijn voor de operatie. Dit wil zeggen: niets meer eten , drinken (ook geen water) en niet meer roken.

Gebeurt deze ingreep onder algemene anesthesie?

Ja. Omdat het toch een belangrijke ingreep is, kan deze niet veilig onder lokale anesthesie uitgevoerd worden. Daarom zal de anesthesist jou in slaap brengen. U hoeft zich geen zorgen te maken. U wordt gedurende de ganse ingreep van heel nabij opgevolgd. Onze anesthesisten zijn zeer ervaren en u bent dus in bekwame handen.
Indien mogelijk, kan u ook kiezen voor een roesje of sedatie. Deze mogelijkheid bespreekt u best met uw behandelend arts.

Waar komt het litteken?

Voor een buikspiercorrectie zal er een incisie gemaakt worden onderaan de buik. Het zal zo geplaatst worden dat het mooi wegvalt in de bikinilijn. Eenmaal het litteken genezen is (na 12 tot 18 maanden), zal er nog weinig te zien zijn van de operatie.
Voor de nazorg van het litteken kan u terecht bij uw plastisch chirurg voor meer advies.

Zal ik veel pijn hebben?

Pijn kan gedurende de eerste paar dagen aanwezig zijn. Dit is natuurlijk heel individueel, maar de overgrote meerderheid van de patiënten verklaart slechts enkele dagen last gehad te hebben van een stijfheid of een gespannen gevoel (net alsof u teveel gesport heeft).

De pijn is overigens zeer goed onder controle te houden met enkele basis pijnstillers die u voorgeschreven zullen worden door uw behandelend chirurg. Indien nodig kan u steeds de sterkere pijnstillers op basis van morfine innemen. Hierdoor zal u zeker en vast pijnvrij zijn.

Tevens raden wij u aan om enkele dagen rustig aan te doen en uw lichaam te laten recupereren. Sporten en buikspieroefeningen kunnen ten vroegste na 8 weken hervat worden. Dit om complicaties te vermijden.

Zijn er nadelen aan de operatie?

Zoals bij elke operatie zijn er ook aan een buikspiercorrectie enkele risico’s verbonden. In de handen van onze ervaren chirurgen zijn deze complicaties gelukkig heel erg zeldzaam. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Infectie
  • Nabloeding
  • Asymmetrie
  • Zichtbaar litteken
  • Loskomen van de hechtdraad aan de spier
  • Verandering van gevoel in huid (dit is meestal maar tijdelijk)

Soms kan er zich vocht (seroma) opstapelen tussen de huid en de spierlaag. Het dragen van een buikband helpt ter voorkoming van deze verwikkeling.

Wenst u graag een afspraak?
Locatie Diest:
klik hier om uw afspraak online in te boeken

Maak een afspraak

Een afspraak bij Belgian Beauty Clinic is geheel vrijblijvend. Contacteer ons, en kom met een gerust hart eens langs. Onze specialisten luisteren naar uw wensen en staan u graag bij met al uw vragen.