1. Terug naar Gelaatscorrecties
  2. Over de ingreep
  3. Maak een afspraak

Afstaande oren

Afstaande oren of 'flaporen' komen relatief veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van onze oorschelp. Gemiddeld 1 op 20 mensen heeft in min of meerdere mate een oor dat niet aan het westerse schoonheidsideaal beantwoordt.

Afstaande oren worden in onze maatschappij als afwijkend beschouwd en dit heeft vaak een negatieve impact op de patiënt. Als kind word je soms gepest en als volwassene schaam je je er wel eens voor. Het leidt vaak tot onzekerheid en soms zelfs psychische problemen.

Gelukkig heeft het geen impact op ons gehoor en kan het meestal eenvoudig behandeld worden.

Vraag raad aan je pastisch chirurg hoe je de behandeling best aanpakt.

FAQ

Hoe ontstaan flapoortjes?

Vaak is een flapoor het gevolg van een aangeboren afwijking.

Hierdoor is het kraakbeen, waaruit de oorschelp gevormd is, onvoldoende of slecht gevormd. Dit kan vele vormen aannemen, afhankelijk van welk deel van het oor misvormd is. Het gaat van subtiel afstaande oren tot en met volledig komvormige oren (cupears).

Er kan een zekere familiale voorbeschiktheid bestaan om deze aandoening over te erven.

Kan ik het voorkomen?

Neen, helaas niet. Het gaat om een aangeboren afwijking van het kraakbeen.

Is het makkelijk te behandelen?

Ja, afstaande oren kunnen via een kleine operatie gecorrigeerd worden. Deze ingreep noemt men een otoplastie. Hierbij gaat men het kraakbeen remodelleren totdat het terug de juiste vorm heeft. Het littekentje wordt onopvallend achter de oorschelp verborgen.

Deze ingreep wordt vaak onder lokale anesthesie uitgevoerd.

Vanaf welke leeftijd wordt de ingreep uitgevoerd?

Flapoortjes zijn al op vroege leeftijd zichtbaar en kunnen dan ook een bron zijn van persterijen door leeftijdsgenootjes. Daarom wordt de behandeling al vanaf een leeftijd van 5 à 7 jaar uitgevoerd.

Als de ingreep op jongere leeftijd wordt uitgevoerd, is het oor nog niet voldoende volgroeid en bestaat er kans op misvorming van het oor tijdens de verdere groei.

Ook volwassen patiënten kunnen nog perfect behandeld worden!

Hoelang duurt de ingreep?

Afhankelijk van de individuele situatie: 1 à 2 uur.
U mag de kliniek de dag zelf nog verlaten. De operatie gebeurt steeds in dagopname.

Ga ik in slaap voor deze ingreep?

Neen, meestal gebeurt de ingreep onder lokale anesthesie. Dit wordt erg goed verdragen. Indien u hier echter tegen opziet, kan u opteren voor sedatie (roesje) of algemene anesthesie.

Jonge kinderen (tot 15 jaar) gaan echter wel steeds in slaap aangezien dit minder stresserend is op deze leeftijd.

Is het een pijnlijke ingreep?

Pijn is uiteraard individueel, maar door het gebruik van lokale verdovingsmiddelen en afdoende pijnstillers, is het erg goed verdragen.
Indien u echter teveel angst heeft voor de ingreep, kan deze ook doorgaaan onder sedatie (roesje) of algehele anesthesie.

Hoe verloopt het herstel?

Na de ingreep wordt er voor 5 dagen een (druk)verband aangebracht.

Bij kinderen raden we nadien aan een haarband te dragen gedurende 1 maand. Dit beschermt de oren tegen trauma tijdens het spelen en de slaap. De eerste 2 weken dag én nacht en daarna enkel nog ’s nachts.

Bij volwassen patiënten moet er geen bijkomend verband gedragen worden. Voorzichtigheid is echter geboden! Wij raden dan ook aan geen sportieve activiteiten uit te voeren gedurende 4 tot 6 weken.

Sociale activiteiten kunnen meestal hervat worden na 1 week.

Waar komt het litteken?

De incisie komt achter het oor. Hier is het goed verborgen en haast onzichtbaar na genezing.

Zijn er risico's?

  • Na de operatie kan er een lichte ‘overgevoeligheid’ aan de oren bestaan. Meestal verdwijnt dit spontaan na enkele weken.
  • Absolute symmetrie is nooit te garanderen. De chirurg probeert steeds om een symmetrisch resultaat te bekomen, maar er kan steeds een, soms minimaal, verschil tussen de twee oren blijven. Mocht het verschil te groot blijken, dient soms een tweede, bijkomende ingreep ingepland te worden om dit te corrigeren.
  • Zoals bij elke ingreep is er een zeer klein risico op verwikkelingen zoals nabloeding, infectie, slechte wondheling of littekenvorming (keloïd).
  • Soms wijzigt de vorm van het oor lichtjes in de weken of maanden na de ingreep.

Wenst u graag een afspraak?
Locatie Diest:
klik hier om uw afspraak online in te boeken

Maak een afspraak

Een afspraak bij Belgian Beauty Clinic is geheel vrijblijvend. Contacteer ons, en kom met een gerust hart eens langs. Onze specialisten luisteren naar uw wensen en staan u graag bij met al uw vragen.